Zdrowie, Medycyna

Jaka dieta po czterdziestce?

Po ukończeniu czterdziestego roku życia możemy zauważyć, że śmieciowe jedzenie coraz bardziej nam nie służy. Utrzymanie szczupłej linii nie jest już tak łatwe, jak wcześniej. Warto wiedzieć, że dobrą dietą można spowolnić upływ czasu. Co jeść po czterdziestce, aby pozostać zdrowym jak najdłużej?

Najlepsza dieta po czterdziestce

  • zawiera nabiał – to właśnie po czterdziestym roku życia może dochodzić do osłabienia struktury naszych kości. Dlatego nie żałujmy sobie serów, kefiru i niesłodzonych jogurtów. To najlepsze źródło wapnia, które po czterdziestce zadba należycie o to, abyśmy nie mieli kontuzji.
  • uwzględnia ryby – morskie i słodkowodne, wszystkie ryby to źródło świetnego białka i zdrowych tłuszczów. Po czterdziestce takie tłuszcze to obowiązkowy składnik diety. Tym bardziej, że wówczas mamy tendencje do zapadania na choroby wieńcowe, w tym choroby serca. Po czterdziestym roku życia powinno się jeść ryby!

Zdrowy jadłospis po czterdziestce

  • ma w składzie cytrusy – źródło flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy. Działają one hamująco na starzenie się skóry, pomagają zapobiegać miażdżycy, a nawet zwalczają wirusy i bakterie. Dieta po czterdziestce nie może się więc obyć bez cytryny, pomarańczy, czy grejpfrutów.

Jeśli szukaliśmy informacji, co jeść po czterdziestce – oto mamy kilka z nich na początek. Żywienie po czterdziestym roku życia zostało już przeanalizowane przez dietetyków oraz naukowców. Nie pozostaje nam nic innego, jak skorzystać z ich zasobów wiedzy, dążąc po czterdziestce do zdrowego odżywiania się.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

To powinno też ci się spodobać: